Uzaktan Kontrollü Maden Robotunun Üretimi Tamamlandı

-A +A

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve TÜBİTAK MAM arasında imzalanan proje kapsamında maden kazaları sonrası gerçekleştirilen arama ve kurtarma çalışmalarında ilk müdahaleyi yapacak uzaktan kontrollü mobil robotun üretimi tamamlandı ve TKİ Tunçbilek-Ömerler Maden Ocağı’nda saha testleri başarıyla gerçekleştirildi.

Ülkemizde 1941 yılından bu yana göçük, grizu patlaması, gaz zehirlenmesi, sel ve su baskını gibi nedenlere bağlı olarak yaşanan maden kazalarında hayatını kaybeden madencilerin sayısı 4 bini geçmiştir. Bu can kayıplarının bir kısmı kaza anında gerçekleşmesine karşın asıl çoğunluğu kazadan sonra hayatta kalan madencilere zamanında ulaşılamamasından kaynaklanmaktadır.

Maden kazalarından sonra yapılan arama ve kurtarma çalışmalarında madenin ve galerilerin kazadan sonraki mevcut durumları bilinemediğinden arama ve kurtarma ekibi doğrudan olası bir tehlikenin içine girmektedir ve can güvenliğini tehlikeye atmamak adına çalışmalar oldukça yavaş sürdürülmektedir. Ayrıca kaza sonrasında ortaya çıkan duman veya toz görüşü engellediği için bazı durumlarda arama ve kurtarma çalışmaları tam olarak yerine getirilememektedir.

Proje kapsamında tasarlanan uzaktan kontrollü arama kurtarma robotu ile maden kazalarına anında müdahale edilebilmektedir. Robot kaza sonrası göçük tehlikesi, yangın ve gaz sızıntısı ihtimaline karşı arama ve kurtarma ekibinden önce madene gönderilmektedir. Robotun üzerindeki video ekipmanları ve gaz sensörleri sayesinde madendeki mevcut ortam şartları ve tehlike durumunu gösteren veriler, kurtarma ekibi tarafından madene girmeden önce izlenebilmektedir. Böylece maden kazalarına daha hızlı bir şekilde müdahale edilerek hayatta kalan madencilere daha kısa sürede ulaşılması sağlanırken kurtarma ekibinin de can güvenliği sağlanmış olmaktadır. Özellikle, görüş mesafesinin olmaması sebebiyle müdahalenin yapılamadığı dumanlı ortam şartlarında, robotun üzerindeki termal kameradan alınan görüntüler sayesinde arama kurtarma çalışmaları sürdürülebilmektedir.

15.11.2013