TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), temiz enerji ve dijitalleşme alanındaki liderliğini uluslararası düzeyde bir kez daha kanıtladı. TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde yürütülen Digitalization of water supply infrastructure to optimize the Water-Energy Nexus (DIWIEN) Projesi, dünyanın en prestijli su ve enerji konferanslarından biri olan ViennaHydro 2024’te Gizil Hidroelektrik özel seansında tanıtıldı. Özel seansa TÜBİTAK MAM’ın yanı sıra proje ortakları Vienna University of Technology (TU WIEN), Brno University of Technology, Energy Institute at Johannes Kepler University katıldı.
Bu yılki etkinlikte, TÜBİTAK MAM adına Enerji Teknolojileri Başkan Yardımcılığı Koordinatörü Dr. Doğan Gezer, "Estimating Energy Recovery Potential for Hydropower in Drinking Water Networks Using Limited Network Model Data" başlıklı bildirisini sundu. Çalışma, içme suyu şebekelerinde hidroelektrik enerji potansiyelini sınırlı veri ile tahmin edebilen yenilikçi bir metodolojiyi ortaya koydu. Geliştirilen yöntem, DIWIEN Projesi’nin enerji üretim ve geri kazanım süreçlerini optimize etme hedefini destekler niteliktedir.
1960'larda başlayan ViennaHydro, enerji ve su kaynakları konularında önde gelen bilim insanları ve sektör liderlerini bir araya getiren köklü bir etkinlik olarak dikkat çekiyor. Bu yıl, "Hidroelektriğin geleceği için hangi araştırma ve inovasyonlara ihtiyaç duyuluyor?” temasıyla düzenlenen etkinlikte TÜBİTAK MAM'ın DIWIEN Projesi’nin çözümleri büyük ilgi gördü.
DIWIEN Projesi, su şebekelerinde dijitalleşme ve enerji geri kazanımı alanında örnek bir model oluşturmayı hedefliyor. TÜBİTAK MAM, projedeki koordinatörlük rolüyle, Türkiye’nin sürdürülebilir enerji ve dijital dönüşüm vizyonuna katkı sağlamaya devam ediyor.