TÜBİTAK 1007 PROJESİ SOMA’DA HAYATA GEÇTİ

-A +A

TÜBİTAK 1007 KAMAG Destekleme Programı ile 2006 - 2011 yılları arasında TÜBİTAK MAM ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yürütülerek başarı ile tamamlanan “Enerji Verimliliğini Arttırmak Üzere Termik Santral Atık Isılarını Faydaya Dönüştürme Yöntemlerinin Araştırılması, Geliştirilmesi ve Binalarda Isıtma Uygulaması (TSAD) Projesi”, Manisa’nın Soma İlçesindeki pilot uygulama ile hayata geçirildi. Uygulama ile Türkiye’de ilk defa hâlihazırda yalnızca elektrik üretimi gerçekleştiren bir termik santral, tamamen yerli tasarım ile aynı zamanda ısı da üretebilir duruma getirildi ve üretilen ısı ilçede kurulan bölge ısıtma sistemine ısı tedariğine başladı. Bu pilot uygulama ile ilçedeki sisteme bağlanan konutlar yakıt kullanılmaksızın, termik santralın atık ısısından faydalanarak ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılıyor.

Pilot uygulamanın açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, SEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Bahadır Tunaboylu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Belediye Başkanı Hasan Ergene ve vatandaşlar katıldı.

İlçede kurulan bölge ısıtma sistemine ait ısı merkezini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; bölgede bulunan Soma B Termik Santralı’nın yaklaşık 1.000 MW güç ile ülkenin en önemli santralleri arasında yer aldığını, bu santraldeki atık ısının değerlendirilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerden akademisyenlerin işbirliği yaparak örnek bir modeli hayata geçirdiklerini belirtti.

Ülkemizde kamu kuruluşları arasında işbirliğine dair çok fazla örnek olmadığına değinen Yıldız, konuşmasında; “Madencilerimizin alın terini burada enerjiye dönüştürdükten sonra sıcak suyun ve buharın değerlendirilerek, Soma halkının hizmetine sunulduğu önemli bir projeden ve Türkiye’ye örnek olacak, öncülük eden bir işten bahsediyoruz.” dedi. Ayrıca “Türkiye’nin en yerli kaynağı enerji tasarrufundan elde edeceği kaynaktır. Bu gördüğünüz tesis en önemli tasarruf kalemlerinden bir tanesidir. Soma Belediyesi, doğalgaz kullanımından daha temiz ve ucuz bir enerjiyi tüm sakinlerine götürecektir. 8 bin konutun enerjisi buradan sağlanacaktır. Bu projeyi Türkiye’ye örnek göstermek için çalışma arkadaşlarımızı buraya göndereceğiz.” diyerek, diğer 14 termik santral için de benzer uygulamaların hayata geçirilebileceğini belirtti.

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ise konuşmasında, termik santrallerin atık ısılarının değerlendirilmesi projesi kapsamında başlatılan 8 bin 100 konutluk ısıtma projesinin şu ana kadar 1500 konuta ulaştırıldığını, sistemin 2 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Proje kapsamında seracılık gibi geçim kaynaklarının da devreye alınacağını ifade eden Ergene, “Yaptığımız 30 yıllık alım anlaşmasına göre ısı enerjisi kilowatt saat bedeli yaklaşık 2 kuruş olarak belirlendi. Yani bedavadan biraz pahalı. Bu sayede Soma, 30 yıl boyunca ucuz ve temiz ısınma imkânına kavuştu. Türkiye’ye örnek olacak bir yatırımı başlattı” dedi.

Fotoğraflar

Termik Santral Atık Isı Kazanım Tesisi
29.05.2014