Dams & Hydropower Türkiye Zirvesi’nde düzenlenen "Hidroelektrik Santrallerde Rehabilitasyon ve Yeni Teknolojiler: TÜBİTAK ve Ufuk Avrupa Perspektifi" oturumunda konuşan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Teknolojileri Başkan Yardımcılığı Koordinatörü Dr. Doğan Gezer, hidroelektrik sektöründe yenilikçi yaklaşımların ve uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Sunumunda, "HES'lerde Korozyon ve Kavitasyon Önleyici Kaplama Malzemesi Geliştirilmesi", "Tandem Türbinleri" ve "Değişken Hızlı İşletme" gibi teknolojik yeniliklere değinen Dr. Doğan Gezer, bu çözümlerin santrallerin performansını ve dayanıklılığını artırmada kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, "Anormallik Algılama" ve "Akış Tahmini ve Havza Optimizasyonu" konularının dijitalleşme ve yapay zeka uygulamalarıyla hidroelektrik santrallerdeki operasyonel verimliliği artırdığını vurguladı.
Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında, "Balık Geçişlerinin Takibi" ve çevresel DNA (e-DNA) tekniklerinin önemine dikkat çeken Dr. Doğan Gezer, bu yaklaşımların ekosistem dostu enerji üretimine katkı sağladığını ifade etti. Dr. Doğan Gezer, TÜBİTAK ve Ufuk Avrupa projeleri çerçevesinde bu yenilikçi çözümler üzerinde çalışıldığını ve uluslararası iş birliklerinin sektöre önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
Ayrıca, Türkiye’nin hidroelektrik alanında uluslararası iş birliği ve yenilikçi teknoloji geliştirme kabiliyetinin giderek güçlendiğini söyleyen Dr. Doğan Gezer, TÜBİTAK liderliğinde gerçekleştirilen projelerin, sektörde yerli ve milli çözümler üretme vizyonunun temelini oluşturduğunu vurguladı.