Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi (MİLHES) ile Türkiye’nin hidroelektrik santralleri için yeni bir dönem başlıyor.
Hidroelektrik santral teknolojilerine yönelik tasarım ve üretim kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılması doğrultusunda önemli bir adım atan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü, Türkiye’nin bu alandaki bağımsızlığını güvence altına alıyor. 4 farklı kuruluştan 60 mühendisin 5 yıllık çalışması sonucunda kazanılan bu teknolojik atılım sayesinde, Türkiye’nin uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu milli hidroelektrik santral bileşenleri olan francis türbini, senkron generatör, hız regülatörü, ikaz sistemi, kontrol ve koruma sistemleri ve tüm diğer yardımcı bileşenler KEPEZ-1 hidroelektrik santralinin 11 MVA kurulu güce sahip ünitesinde devreye alındı.
Devam projesi ile Sarıyar HES'te 44 MVA kurulu güce sahip 4 ünite yenilenerek, 100 MVA güçte üniteler de yerli olanaklarla devreye alınabilecek; böylece inşaatına henüz başlanmamış olan 16 GW HES (*) için 20 Milyar Dolar HES yatırımının %30‘u elektromekanik sistemler (**) ve ilave rehabilitasyon ihtiyaçları toplamı olan 7,5 Milyar Doları tamamen yerlileştirmenin yolu açılacaktır.
Kaynak*: https://www.dsi.gov.tr/Sayfa/Detay/759 (2019 faaliyet raporu, sayfa 60, tablo 14, inşaata henüz başlanmamış 15.995 MW)
Kaynak**: mmo, ENERJİ EKİPMANLARI YERLİ ÜRETİMİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ VE ÖNERİLER, (2014) (sayfa 91, dipnot)